محسن چاوشی یکی از خوانندگان جوان و پرطرفدار ایرانی است. او در هشتم مرداد ماه ۱۳۵۸ ، در خرمشهر متولد شد. رشته‌ی تحصیلی او حسابداری است. فعالیت موسیقی را تقریبا از سالهای ۷۰ شروع کرده و به تدریج بالا آمده تا این‌که در اواخر سال ۱۳۸۳ اولین آلبوم خود را منتشر کرد.

آلبوم  نفرین 
در بهمن 82 آلبومی میان جوان ها رواج پیدا کرد به نام "نفرین" . اکثر افرادی که آن را گوش می کردند می پنداشتند که این آلبوم را " سیاوش قمیشی " یکی از خوانندگان ایرانی مقیم لس آنجلس اجرا کرده است . عده ای دیگر که تفاوت میان صدای خواننده و سیاوش قمیشی را فهمیده بودند معتقد بودند خواننده ی نفرین "(مجتبی کبیری )" ( یکی از خوانندگان داخلی که شبیه به سیاوش قمیشی می خواند ) است . تا این که بعد از گذشت چندی مشخص شد خواننده ی آلبوم نفرین " محسن چاوشی " می باشد. این آلبوم به صورت غیر قانونی وارد بازار شده بود و مجوز وزارت ارشاد را دارا نبود . در مصاحبه ای از او می خوانیم که این کارها به عنوان اتود به وزارت ارشاد تحویل داده شده بود تا آن ها نظریه ی نهایی را روی آن اعلام کنند . وزارت ارشاد معین کرده بود که دو تراک این آلبوم باید حذف شود و از اتو تیون ( صاف کننده ی کامپیوتری صدا ) هم کم تر استفاده شود . مابقی کارها یکسری از مجوزهای لازم را گرفته بودند . همین که محسن می آید تا اصلاحیه ها را انجام دهد می بیند که آلبوم با کیفیت پایین دارد دست به دست می گردد و وبلاگ های انتشار موسیقی هم آن را برای دانلود قرار داده اند ! این گونه آلبوم کفتر چاهی ( که به نفرین معروف است ) بدون مجوز وارد بازار موسیقی شد و باز هم در حرف های محسن داریم که او خود بر آن شد تا آلبوم با کیفیت بالا را میان مردم پخش کند تا لااقل کارهایش بی کیفیت نباشند . در همان مصاحبه ها او بعد از دو سال اعلام کرده که از خواندن ترانه ی نفرین پشیمان است و حتی آن را یک ترانه ی طنز می داند ، چرا که هیچ عاشقی معشوقش را نفرین نمی کند.


آلبوم خودکشی ممنوع
تقریبا یک سال گذشت . تابستان 84 آلبومی به نام " خودکشی ممنوع " وارد بازار شد . چاوشی در این آلبوم قطعاتی از اشعار آلبوم کفتر چاهی را جدا کرد و آن ها را پشت سر هم بر روی موزیکی خواند و با این کار خود به همه فهمانید که آلبوم کفتر چاهی را او خوانده است . در آلبوم خودکشی ممنوع دو فرد دیگر نیز معرفی شدند. محسن یگانه و حامد هاکان از هم خوانان محسن چاووشی در این آلبوم بودند . این آلبوم هم به طور زیرزمینی پخش شد.

در آهنگ خودکشی ممنوع ، شعر اصلا خودکشی را رد و یا تایید نمی کند. اما محسن چاوشی با اضافه کردن مصاحبه ای که بین خودش و حامد هاکان در میان آهنگ ترتیب داده گفته که خودکشی کار درستی نیست و همچنین حدیثی را از حضرت علی نقل می کند. عده ای معتقدند در ابتدا تراک خودکشی ممنوع بدون این قسمت بوده و بعدا این قسمت به آن اضافه شده . در کل این آلبوم محسن هم بدون مجوز راهی بازار شد و افراد بیش تری را به او علاقه مند کرد

 

آلبوم بعدی محسن لنگه کفش بود که در زمستان 84 وارد بازار شد و باز هم به صورت زیر زمینی. آلبوم لنگه کفش آلبومی بود که بعد از کار خودکشی وارد بازار شد. بعد از این آلبوم به علت اختلاف سلیقه در انتخاب اشعار و نوع و سبک کار همکاری محسن چاوشی و حامد حاکان پایان یافت.

محسن چاوشی در سال 85 نیز آهنگسازی کار داریوش مهرجویی یعنی علی سنتوری را عهده دار شد و در این فیلم چند ترانه به یاد ماندنی را خواند که با چهره بهرام رادان این کارها در فیلم قرار گرفت که متاسفانه این کار هم به دلیل برخی مسایل هیچ گاه مجوز اکران نگرفت .

چاوشی در شهریور 85 آلبوم متاسفم را ارایه داد که در آن با فرزاد فرزین و محسن یگانه و همینطور دی جی عابد همخوانی کرده بود.


بالاخره بعد از حدود 9 ماه انتظار آلبوم متاسفم چهارمین آلبوم محسن وارد بازار شد. متاسفم شاید اولین آلبومی در تاریخ موسیقی ما بود که از ماه ها قبل از انتشارش این قدر جنجال و حاشیه در موردش درست شد. روزی نبود که مطلبی درباره این آلبوم روی سایت ها یا مجله ها دیده نشه.دلیل ایجاد این حاشیه ها هم متعدد بود متاسفم قرار بود اولین آلبوم مجاز محسن چاوشی در بازار موسیقی ایران باشه.صحبت های زیادی می شد که این آلبوم از هر جهت یک سر و گردن بالاتر از آلبوم های قبلی محسن قرار می گیره. رضا فوادیان تنظیم کننده سه آلبوم قبلی محسن جای خودش رو به شهاب اکبری داده بود که تا اون موقع کسی با سبک وشیوه کارش اشنایی نداشت.این حاشیه ها حتی درباره اسم آلبوم هم وجود داشت اولین بار متاسفم به عنوان اسم آلبوم معرفی شد بعد از مدتی شایع شد که اسم آلبوم به من هنوز زنده ام تغییر کرده که بالاخره با همون اسم متاسفم بیرون امد حتی اسم تعدادی از تراک های آلبوم هم به بیرون درز کرد.حاشیه های آلبوم به اینجا ختم نشد. صحبت های زیادی درمورد آهنگ خیانت و قرار گرفتن یا قرار نگرفتنش در آلبوم وجود داشت. از طرفی هم محسن در چند مصاحبه اعلام کرده بود که در آلبوم جدیدش از سازهای سنتی استفاده می کنه که این توهم رو بوجود اورده بود که آلبوم رنگ و بوی سنتی به خودش می گیره. بعضی از وبلاگ ها هم خبر از هم خونی محسن با فرزاد فرزین و مهدی مقدم و خود شهاب در این آلبوم می دادن. در هر حال متاسفم بعد حدود 6 ماه از انتشار لنگه کفش وارد بازار شد. کیفیت کار از سه آلبوم قبلی محسن کاملا بالاتر بود. تنها بعد 48 ساعت از بیرون اومدن آلبوم نسخه های رایتی اون در بازار به طور گسترده منتشر شد . دقت کنید که حتی آلبوم بزرگترین خواننده های داخلی و خارجی ما هم غالبا بعد از یکی دو هفته با چنین و سعتی منتشر نمی شد. در ادامه صرف نظر از تمام حاشیه های دور و ور این آلبوم تصمیم گرفتیم این بار فقط از دید یک شنونده و یک مخاطب به این آلبوم نگاه کنیم یعنی یک یک برسی اجمالی از آلبوم بدون توجه به حاشیه های آن :



ترکیب سبک های مختلف در آلبوم متاسفم با آلبوم های قبلی محسن چندان تغییری نکرده. بر خلاف آلبوم نفرین و لنگه کفش این کار به صورت اتود منتشر نشده و تمام تراک ها بعد از تنظیم نهایی وارد آلبوم شدند. تنظیم کارها به صورت ترکیب سیکوانس(تنظیم های کامپیوتری) واکوستیک(ضبط زنده سازها) انجام شده و بار اصلی تنظیم ها هم بر دوش شهاب اکبری بوده . در تنظیم تعدادی ازقطعات از ساز های سنتی استفاده شده مثل قطعه متاسفم از طرفی با کمی دقت متوجه می شویم که صدای محسن در این آلبوم با آلبوم های قبلی اندکی فرق کرده در واقع صدایی که در این آلبوم می شنویم صدای اصلی محسن است بدون هیچ گونه افکت یا دستکاری الکترونیکی. جالب انکه حتی در بعضی از قطعات نحوه تحریر زدن های محسن به شیوه سنتی انجام می شود(اهنگ خیانت). اجرای محسن در متاسفم کاملا حسی بوده ولی در بعضی قطعات مثل نفس بریده یا نا مادری(گل سر) این حس و حال در صدای محسن به اوج می رسد. در متاسفم برای اولین با صدای دو ترانه سرای اصلی محسن یعنی حسین صفا (کم تحمل) وامیر ارجینی (پرنده) را هم می توانیم بشنویم آلبوم از نظر تعداد هم خوانان آلبوم شلوغی است فرزاد فرزین (نفس بریده) شهاب اکبری (عروس قصه) محمد بهراد جاسمی(صدای زمینه) اردشیر عزیز دوست (آواز ابتدایی قطعه فلسطین که با لهجه گیلکی اجرا می شود) وسرانجام حضور دوبارهمحسن یگانه که صدایش بصورت زمینه در قطعه نفس بریده شنیده می شود اگر فضای دو آلبوم اول محسن را شاد فرض کنیم دوآلبوم اخیر محسن یعنی لنگه کفش ومتاسفم بسیار سنگین تر شده اند وبه خصوص در آلبوم اخیر غم الوده تر . در اصل به جز اهنگ عروس قصه سایر قطعات فضایی کاملا غمگین دارند. اشعار بکار رفته بعضا بیانگر اوج اندوه ورنج شاعران آنهاست نمونه واضح ان را می توان در ترانه پرنده سروده امیر ارجینی یافت که ان را در سوگ از دست دادن برادر کوچک تر خود نوشته است


در اینجا می خواهیم ترانه های آلبوم را یک به یک بررسی کنیم :

(متاسفم) شاهکاری از حسین صفا.اثری که بیانگر تمام آلام ودردها وحسرت های سراینده ان است.شعر از چنان قدرتی برخوردار است که نمونه ان را به سختی می توان در اثار دیگر مشاهده کرد.سادگی کلمات به کار رفته در کنار معنی سنگین ان موجب تاثیر عمیق تر اثر شده است.شعر با وجود ظاهر ارام وبدون خشونتش مملو از خشم است.خشم از زمانه ای که سادگی ویک رنگی بزرگترین گناه ومستوجب عذاب است.خشم از جامعه ای که جواب عشق ومحبت را با نفرت وکینه میدهند.کار به صورت ترنس ضبط شدودر تنظیم ان ساز بندی سنتی هم استفاده شد .متاسفم ترانه ایست که در واقع زندگی نامه بسیاری از ما والبته زندگی نامه خود محسن است!!! 

(عروس قصه) تنها اهنگ شاد آلبوم جدید همین عروس قصه است.کاری بسیار اکتیو بصورت ترنس و DJ .آهنگ سازی کار را مانند همیشه خود محسن انجام داد و DJ کردن ان را به عابد داد.استفاده از جملات بریده انگلیسی در طول اثر به زیباتر شدن آن کمک کرددر عروس قصه برای اولین بار صدای شهاب اکبری را هم در کنار صدای محسن می شنویم .صدای شهاب بر عکس صدای محسن صاف ودر اصطلاح تنور است که ترکیب ان با صدای خشدار وبیس محسن کار جالبی را به وجود می اورد. 

(پرنده) امیر ارجینی در اصل کار را به یاد برادر مرحوم خود سرود.از خط به خط و کلمه کلمه ان می توان رنج ودرد امیر را در سوگ برادر کوچکتر درک کرد.با توجه به مضمون اثر محسن کار را به صورت لایت ساخت .کار به یکی از زیباترین ترانه های البوم تبدیل شد .اثری گیرا وتاثیر گذار.بی شک پرنده یکی از اثار ماندگار موسیقی ما خواهد شد کاری که آرامش بخش و یادآورنده گذشته ها.

(نفس بریده) بی شک اگر محبوب ترین قطعه آلبوم جدید نباشد یکی از دو سه انتخاب اول است سبک کار به صورت ترکیبی ترنس ولایت است آهنگ بصورت لایت شروع وبه ترنس می رسد دوباره لایت وباز هم ترنس می شود ودر آخر به صورت ترنس ادامه میابد .همصدایی فرزاد فرزین که به اذعان تمام کسانی که کار را گوش داده اند یکی از بی نقص ترین کار های خود را ارائه داده باعث بالا تر رفتن کیفیت کار شده است همانطور که گفته شد سبک کار به صورت ترنس لایت است که تا به حال چه در داخل وچه در خارج کشور هیچ یک از آهنگ سازان ایرانی کاری در این سبک ارائه نداده اند.

(گل سر) در ابتدا قرار بود با نام نا مادری ارائه شود .اثر تاثیر گذاری از ترانه سرایی جوان به نام یاها کاشا نی.ترانه به گونه ای گفته شده که انگار از زبان یک کودک جاری می شود.کمتر مادری است که این کار را گوش کند وبغض راه گلویش راسد نکند .عجیب آن که محسن چنان با این شعر حس گرفته وخود را مانند بازیگری که در نقش خود فرو رفته در حال وهوای اثر غرق کرده که سوز وگداز صدایش در این کار با کارهای قبلی او قابل مقایسه نیست.

(خیانت) کاری که از یک سال قبل از انتشارش چنان جنجال وحاشیه ای برایش درست شد.شعر کار سروده خانم ترانه مکرم است. در این کار حس وحال اضطراب ودلواپسی یک عاشق را به صورت ترانه بیان کرده است عاشقی که تصور می کند عشقش در حال خیانت به اوست.

(کم تحمل) کاری لایت وعاشقانه با شعر زیبای حسین صفا.تصویر گر نیاز عاشق به معشوق به ساده ترین وروان ترین شکل ممکن صدای گرم خود حسین صفا را هم می توانید در کار بشنوید.

(ابرای پاییزی) در روزگار عجیبی زندگی میکنیم. روزگار تنهایی ها وغم هایی که انتهایی ندارند ابرای پاییزی از همین تنهایی ها می گوید.اهنگ به صورت لایت ساخته شده و تنظیم آن بسیار زیبا و کار شده انجام داده شده تا حس وحال کار به خوبی منتقل شود . کار در بعضی مناطق بسیار طرفدار پیدا کرد و مانند پرنده یکی از اثار ماندگار این آلبوم خواهد بود.

)فلسطین) ترکیبی از شعر امیر ارجینی با صدای محسن در کنار آواز گیلکی اردشیر عزیز دوست. اخرین قطعه ای بود که برای آلبوم ساخته شد.

شاید مناسب ترین تشبیه برای آلبوم متاسفم تشبیه کودکی باشد که بعد از گذراندن دوران کودکی اکنون به سن بلوغ رسیده است.آلبومی که اگر ذره ای انصاف داشته باشیم باید تایید کنیم از تمامی اثار ارائه شده این چند سال موسیقی ما یک سر و گردن بالاتر است آهنگ سازی واشعار بکار رفته به معنی واقعی کلمه فراتر از استاندارد های امروزی موسیقی ماست. و در آخر این که متاسفم به وضوح نشان از بلوغ فکری وهنری محسن چاوشی در عرصه موسیقی دارد.


بی شک محسن چاوشی مظلوم ترین خواننده ی تاریخ ایران است که بارها بدون اجازه آثارش را در اینترنت پخش کردند ا

بسیاری از تنظیم کننده های مطرح کشورمان از جمله (الیاس شیرزاد و...) بارها اعلام کردند مایلند با محسن چاوشی همکاری کنند چون مسلما همکاری با محسن چاوشی می تونه نقطه ی عطفی در کارنامه ی هنری این افراد باشه.چنان که نام شهاب اکبری و حتی رضا فوادیان بعد از همکاری با محسن چاوشی بر سر زبان ها افتاد.سیاوش قمیشی خواننده ی بزرگ ایران در آخرین مصاحبه رسمی خود اعلام کرد مایله با محسن چاوشی همکاری داشته باشه.

نویسنده: پدرام

ویرایش: سینا مرادی بلاگ

البته بعدها آلبوم من خود آن سیزدهم و پاروی بی قایق نیز توسط چاوشی خوانده شدند و چاوشی الان روی آلبوم چنگیز مشغول کار است.

محسن چاوشی از جمله خواننده های خاص پسند است و بسیاری از آهنگ های محسن را باید در تنهایی گوش داد و به آن توجه کرد.

در ادامه ی مطلب چندنمونه از آهنگ های زیبای محسن چاوشی را معرفی می‌کنم.

نفس بریده از آلبوم متاسفم

ابرای پاییز از آلبوم متاسفم

قهوه ی قجری از آلبوم پاروی بی قایق

پاروی بی قایق از آلبوم پاروی بی قایق

وصیت از آلبوم پاروی بی قایق

بوف کور از آلبوم حریص

دلم تنهاس از آلبوم حریص

قطار از آلبوم پرچم سفید

زخم زبون از آلبوم سنتوری

دیوار بی در

و ...


Sina Moradi